Η Μαρί-Γκαλάντ, επίσης γνωστή ως «νήσος των εκατό μύλων», είναι νησί του αρχιπελάγους των Αντιλών το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γουαδελούπη, στην οποία υπάγεται διοικητικά.
Η έκτασή της της τάξεως των 158 τ.χλμ. την καθιστά ως το τρίτο νησί των Γαλλικών Αντιλλών, μετά τη Γουαδελούπη (1434 τ.χλμ.), που αποτελείται από την Μπας-Τερ (848 τ.χλμ.) και την Γκραντ-Τερ (586 τ.χλμ.), καθώς και τη Μαρτινίκα (1128 τ.χλμ.).
Κυρίως απασχολούμενο με τον αγροτικό τομέα, το νησί γνωρίζει επίσης την ενασχόληση με την αλιεία, ενώ αρχίζει, σταδιακά, να επεκτείνεται και στον τουριστικό τομέα.
Η Μαρί-Γκαλάντ φέρει τον τίτλο του Pays, όπως αυτός ορίζεται στην γαλλική τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που ενθαρρύνει τις συντονισμένες δράσεις εκ μέρους των κοινοτήτων που την αποτελούν, ενώ ενθαρρύνει, επίσης, την τοπική παραγωγή.
Όπως και στη Γουαδελούπη, η επίσημη γλώσσα είναι η γαλλική, ενώ τοπική γλώσσα η κρεολική.
Από τις απαρχές της αποικιοποίησης, η Μαρί-Γκαλάντ ήταν πάντα διοικητικά υπαγόμενη στο Διαμέρισμα της Πουάντ-α-Πιτρ, με εξαίρεση την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης το 1793-1794.
Ήταν δημοκρατική, σε αντίθεση με το υπόλοιπο τμήμα του αρχιπελάγους το οποίο παρέμενε βασιλόφρων.
Το 1994, οι τρεις κοινότητές της ενώθηκαν σε μια κοινοτική κοινότητα, την πρώτη που δημιουργήθηκε στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα.
Έδρα της είναι το Γκραν-Μπουρ, με τις άλλες δύο κοινότητες που την αποτελούν να είναι το Σαιν-Λουί και το Καπεστέρ-ντε-Μαρί-Γκαλάντ.
Κατάλογος των προέδρων της κοινοτικής κοινότητας
Περίοδος Ιδιότητα Κόμμα Τίτλος
Χαρί Σελμπόν
Τα παλαιότερα δεδομένα δεν αναφέρονται ακόμη.
Κοινοτική κοινότητα της Μαρί-Γκαλάντ
Περιοχή Γουαδελούπη
Νομός Γουαδελούπη
Έδρα Γκραν-Μπουρ
Κοινότητες 3
Ημερομηνία δημιουργίας 8 Ιανουαρίου 1994
Πληθυσμός 12.009 κατ. (2006)
Πυκνότητα 76 κατ./τ.χλμ.
Έκταση 158 τ.χλμ.
Δημογραφία
Η Μαρί-Γκαλάντ μετρούσε το 1946, 30.000 κατοίκους. Σημαντικά επηρεασμένο από τη μαζική έξοδο των νέων του προς τη Γουαδελούπη και τη Μητροπολιτική Γαλλία, το νησί δεν μετρούσε το 2006 παρά 12.000 κατοίκους.
Η πληθυσμιακή αυτή ύφεση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σταδιακή παρακμή της βιομηχανίας παραγωγής ζάχαρης στο νησί στη διάρκεια αυτής της.
Από την Βικιπαίδεια
Φωτογραφίες από
https://jeans-for-freedom.com
https://www.lesilesdeguadeloupe.com
https://www.guadeloupe-islands.com/
https://lesdeuxpiedsdehors.com/
(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου