Η Λίμνη Ιλιάμνα (αγγλ. Iliamna Lake) είναι λίμνη στη νοτιοδυτική Αλάσκα, στο βόρειο μέρος της Χερσονήσου της Αλάσκας.
Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη στην Αλάσκα και η τρίτη μεγαλύτερη που βρίσκεται αποκλειστικά σε έδαφος των ΗΠΑ, αλλά και η 24η μεγαλύτερη σε όλη τη Βόρεια Αμερική, έχοντας έκταση περίπου 2.622 τετρ. χιλιόμετρα.
Το μήκος της φθάνει τα 124 χιλιόμετρα και το μέγιστο πλάτος της τα 35, ενώ το μέγιστο βάθος της τα 301 μέτρα.
Ο ποταμός Κβίτσακ εκρέει από τη λίμνη, μεταφέροντας τα νερά της στον Κόλπο Μπρίστολ του Ειρηνικού Ωκεανού.
Ονομασία
Στον Χάρτη νο. 1455 της Ρωσικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, το έτος 1852, η λίμνη σημειώνεται ήδη με την ονομασία Oz[ero] Bol[shoy] Ilyamna, δηλαδή «Μεγάλη Λίμνη Ιλιάμνα».
Σε προγενέστερο ρωσικό χάρτη ωστόσο (του 1802) η λίμνη σημειώνεται ως Σέλεχόβα», από το επώνυμο του Ρώσου εξερευνητή Γκριγκόρι Σέλιχοφ.
Η ονομασία «Ιλιάμνα» προέρχεται ετυμολογικώς από τη φράση Nila Vena της γλώσσας Ντινάινα των τοπικών ιθαγενών Ινδιάνων, που σημαίνει «λίμνη του νησιού», και πράγματι η λίμνη έχει αρκετά νησιά, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της.
Εναλλακτικά, σύμφωνα με τον G.C. Martin της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, το «Ιλιάμνα» λέγεται ότι ήταν το όνομα ενός «μυθικού μεγάλου μαυρόψαρου που ζούσε μέσα σε αυτή τη λίμνη και άνοιγε τρύπες στα καγιάκ των κακών ιθαγενών».
Ανάπτυξη
Ο πρώτος δρόμος στην περιοχή της λίμνης, ο Williamsport-Pile Bay Road, κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1930 και συνέδεε τον κόλπο Πάιλ στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης με το χωριό Γουίλιαμσπορτ στον θαλάσσιο Κόλπο Ιλιάμνα.
Αυτός ο δρόμος έχει μήκος 25 χιλιόμετρα και 4 γέφυρες, και είναι σημειωμένος ως «ειδικής χρήσεως». Επιτρέπει τη μεταφορά με τρέιλερ μικρών σκαφών από τον όρμο Κουκ στον Κόλπο Μπρίστολ (δηλαδή από θάλασσα σε θάλασσ), με αποτέλεσμα την αποφυγή ενός μεγάλου ταξιδιού στον ανοικτό ωκεανό που θα έπρεπε να περιπλεύσει ολόκληρη τη Χερσόνησο της Αλάσκας.
Για αυτόν και άλλους λόγους, ο συγκεκριμένος δρόμος πιστεύεται ότι μειώνει σημαντικά τη δαπάνη σε καύσιμα των περιοχών της λίμνης και του Κόλπου Μπρίστολ.
Κατά τα άλλα, η κυριότερη δραστηριότητα στη Λίμνη Ιλιάμνα είναι η ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία (ψάρεμα).
Τα τρία κυριότερα ψάρια που αλιεύονται είναι η πέστροφα (με περιορισμούς), ο σολομός και το είδος θύμαλλος ο αρκτικός.
Η λίμνη φιλοξενεί επιπλέον έναν από τους λίγους πληθυσμούς φώκιας σε λίμνη με γλυκό νερό στον κόσμο.
Οικισμοί
Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν τα μικρά χωριά Ιλιάμνα (ομώνυμο), Νιουχέιλεν, Κόκανοκ, Πέντρο Μπέυ, Πόουπ-Βάνοϋ Λάντινγκ και Ίγκιουγκιγκ.
Ο θρύλος του τέρατος
Οι κάτοικοι της περιοχής διηγούνται ιστορίες σχετικώς με το υποτιθέμενο «Τέρας της Λίμνης Ιλιάμνα», ένα άγνωστο υδρόβιο πλάσμα.
Υπάρχει η εικασία ότι οι αναφερόμενες παρατηρήσεις του ίσως να είναι ένας μη καταγεγραμμένος πληθυσμός του ψαριού οξύρρυγχος ο λευκός (Acipenser transmontanus).
Αν αυτό αλήθευε, τότε θα ήταν ο βορειότερος γνωστός πληθυσμός αυτού του είδους.
Μερικοί εξάλλου πιστεύουν ότι είναι ένας καρχαρίας του είδους Somniosus pacificus: πράγματι, ένα κλιπ στο YouTube από το 2012 δείχνει έναν τέτοιο καρχαρία στη λίμνη Ιλιάμνα.
Η εφημερίδα Anchorage Daily News προσέφερε κάποτε εκατό χιλιάδες δολάρια για την απόδειξη της υπάρξεως ενός «τέρατος» στη λίμνη.
Από την Βικιπαίδεια
Φωτογραφίες από
https://www.travelalaska.com/
https://www.travelalaska.com/
https://iliamnariverlodge.com/
https://www.myalaskanfishingtrip.com/
https://www.instagram.com/e.ranney/
(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου