ΑΡΧΙΚΗ Αρχ.χώροι Βουνά Γέφυρες Δάση,Πάρκα Εξτρίμ σπορ Ζώα Χωριά Ηφαίστεια Θαλ.πανίδα Καστρα Πτηνά
ΚαταρράκτεςΛίμνεςΛουλούδιαΜουσείαΝησιά Παραλίες ΠόλειςΠοτάμιαΣοκάκιαΣπήλαιαΦαράγγιαΦυσ.φαινόμ

Γαλλική Γουιάνα, υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας

Η Γαλλική Γουιάνα (γαλλικά: Guyane française‎‎), η οποία αποκαλείται επισήμως Γουιάνα (γαλλικά: Guyane‎‎) είναι υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας και βρίσκεται στη βόρεια Ατλαντική ακτή της Νότιας Αμερικής. 

Συνορεύει ανατολικά και νότια με τη Βραζιλία, και δυτικά με το Σουρινάμ. Έχει έκταση 83.534 τ.χλμ., μήκος ακτών 380 χιλιόμετρα και πληθυσμό 295.385 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2024. 

Η Γουιάνα είναι μία σχετικά πεδινή περιοχή με υψηλότερο σημείο το Μπελβιού ντε λ' Ινινί, (851 μ.). Η πρωτεύουσας της είναι η Καγιέν. 

Από το 1981, όταν το Μπελίζ έγινε ανεξάρτητο, η γαλλική Γουιάνα είναι το μόνο έδαφος της ηπειρωτικής Αμερικής που εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα μιας ευρωπαϊκής χώρας. 

Η Γαλλική Γουιάνα, ως τμήμα της Γαλλίας, είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης και νόμισμα της είναι το Ευρώ. 

Μεγάλο μέρος της οικονομίας της Γουιάνας προέρχεται από την παρουσία του Διαστημικού Κέντρου της Γουιάνας, που είναι τώρα ο κεντρικός σταθμός εκτόξευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κοντά στον ισημερινό. 

Όπως και αλλού στη Γαλλία, η επίσημη γλώσσα είναι η γαλλική, αλλά κάθε εθνοτική κοινότητα έχει τη δική της γλώσσα, ενώ η πιο διαδεδομένη γλώσσα είναι η Κρεολική της Γουιάνας.

Η περιοχή κατοικήθηκε αρχικά από ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής. 

Ο πρώτος γαλλικός οικισμός καταγράφεται το 1503, αλλά η γαλλική παρουσία εδραιώθηκε μετά την ίδρυση της Καγιέν το 1643. 

Στη συνέχεια, η Γουιάνα έγινε αποικία σκλάβων και ο πληθυσμός της αυξήθηκε μέχρι την επίσημη κατάργηση της δουλείας κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. 

Η Γουιάνα μετατράπηκε προσωρινά σε γαλλικό διαμέρισμα το 1797 αλλά σταδιακά μετατράπηκε σε ποινική αποικία με την ίδρυση δικτύου στρατοπέδων και σωφρονιστικών ιδρυμάτων που διασκορπίστηκαν στην ακτή όπου οι φυλακισμένοι καταδικάστηκαν σε καταναγκαστική εργασία. 

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Guianan Félix Éboué ήταν από τους πρώτους που στάθηκε πίσω από τον στρατηγό Ντε Γκωλ μόλις στις 18 Ιουνίου του 1940. 

Το 1946 εγκατέλειψε το καθεστώς της αποικίας και για άλλη μια φορά έγινε γαλλικό διαμέρισμα. 

Το 1965, ο Ντε Γκωλ, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Γαλλίας, αποφάσισε να ιδρύσει το Διαστημικό Κέντρο Γουιάνας. Πολλές χιλιάδες πρόσφυγες Χμονγκ από το Λάος, μετανάστευσαν στη Γαλλική Γουιάνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Από την Βικιπαίδεια

Φωτογραφίες από

https://www.versustravel.eu/

https://1001beach.com/el/sou

https://bestcity.gr/

https://1001beach.com/el/

https://www.economistas.gr


(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)




Βίντεο στο Youtube από
Top Tourist Places

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου