ΑΡΧΙΚΗ Αρχ.χώροι Βουνά Γέφυρες Δάση,Πάρκα Εξτρίμ σπορ Ζώα Χωριά Ηφαίστεια Θαλ.πανίδα Καστρα Πτηνά
ΚαταρράκτεςΛίμνεςΛουλούδιαΜουσείαΝησιά Παραλίες ΠόλειςΠοτάμιαΣοκάκιαΣπήλαιαΦαράγγιαΦυσ.φαινόμ

Waitomo Glowworm Caves Νέα Ζηλανδία

Το αξιοθέατο Waitomo Glowworm Caves είναι μια σπηλιά στο Waitomo στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας. 

Είναι γνωστό για τον πληθυσμό του Arachnocampa luminosa , ένα είδος λαμπερού σκουληκιού που απαντάται αποκλειστικά στη Νέα Ζηλανδία. 

Αυτό το σπήλαιο είναι μέρος του συστήματος ρεμάτων του Waytomo που περιλαμβάνει το Σπήλαιο Ruakuri , το Lucky Strike και το Tumutumu Cave.

Σκουλήκια λάμψης στις σπηλιές Waitomo

Το αξιοθέατο διαθέτει ένα σύγχρονο κέντρο επισκεπτών στην είσοδο, σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένο από ξύλο. Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές που περιλαμβάνουν βόλτα με βάρκα κάτω από τα σκουλήκια λάμψης.

Ιστορία

Το όνομα "Waitomo" προέρχεται από τις λέξεις των Μαορί wai , νερό και tomo , τρύπα ή άξονας. Οι ντόπιοι Μαορί γνώριζαν για τα σπήλαια για περίπου έναν αιώνα προτού δείξουν την είσοδο σε έναν ντόπιο Μαορί, με καταγωγή από την Kawhia , το Tane Tinorau και τους Άγγλους τοπογράφους, Laurence Cussen και Fred Mace, την είσοδο το 1884 και οι Tane και Fred έκαναν εκτεταμένες εξερευνήσεις το 1887 και το 1888. 

Η εξερεύνηση τους διεξήχθη με το φως των κεριών σε μια σχεδία που πηγαίνει στη σπηλιά όπου το ρέμα πηγαίνει υπόγεια (τώρα η τουριστική έξοδος του σπηλαίου.) 

Καθώς άρχισαν το ταξίδι τους, συνάντησαν το Σπήλαιο Glowworm και έμειναν έκπληκτοι από τη ριπή λάμψη που προέρχεται από το ταβάνι. 

Καθώς ταξίδευαν πιο μέσα στο σπήλαιο, στριμώχνονταν προς ένα ανάχωμα, έμειναν έκπληκτοι από τους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς. 

Αυτοί οι σχηματισμοί τους περιέβαλλαν σε όλα τα σχήματα και μεγέθη.

Επέστρεψαν πολλές φορές μετά και ο Αρχηγός Tane ανακάλυψε ανεξάρτητα την είσοδο του ανώτερου επιπέδου στο σπήλαιο, που είναι τώρα η σημερινή είσοδος. 

Η πρόσβαση των επισκεπτών βελτιώθηκε όταν ο σιδηρόδρομος επεκτάθηκε στο Ōtorohanga το 1887. 

 Μέχρι το 1889 ο Tane Tinorau και η σύζυγός του Huti είχαν ανοίξει τη σπηλιά στους επισκέπτες και ηγούνταν σε ομάδες για μια μικρή χρέωση. 

Ο Thomas Humphries, (Commissioner of Crown Lands και Chief Surveyor of Auckland 1889 – 1891)  έκανε μια πλήρη μελέτη αργότερα το ίδιο έτος, σημειώνοντας ότι τα γκράφιτι είχαν ήδη εγγραφεί στα « πιο ευαίσθητα μέρη » του σπηλαίου, αν και σημειώνοντας 

« Οι ντόπιοι τώρα φροντίζουν πολύ τα σπήλαια », αλλά συνιστούν στην κυβέρνηση να αναλάβει το σπήλαιο για να παρέχει περισσότερες εγκαταστάσεις στους επισκέπτες. 

Περίπου 500 τουρίστες επισκέφτηκαν το σπήλαιο τα δύο πρώτα χρόνια. Μετά από χρόνια προσπαθειών να αγοράσει τα σπήλαια, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον νόμο περί διατήρησης τοπίου του 1903 και τον νόμο περί δημοσίων έργων του 1905 για να τα αναλάβει έναντι 625 λιρών.  

Το 1906, μετά από μια κλιμάκωση των βανδαλισμών,  τη διαχείριση του σπηλαίου ανέλαβε η κυβέρνηση. 

Το 1910 χτίστηκε το Waitomo Caves Hotel για να στεγάσει τους πολλούς επισκέπτες.

Το Tourist Hotel Corporation , μια κρατική επιχείρηση, ανέλαβε το 1957. Το ξενοδοχείο πωλήθηκε στη Southern Pacific Hotels Corporation το 1990 και, το 1994, συμφώνησαν για άδεια για τα σπήλαια με την DOC και τους ιδιοκτήτες των Μαορί, πουλώντας το στην Tourism Holdings Περιορίστηκε το 1996.

Το 1989, η γη και το σπήλαιο επιστράφηκαν στους απογόνους του Αρχηγού Tane Tinorau και του Huti που αποτελούν πολλούς από τους υπαλλήλους των σπηλαίων σήμερα.  

Οι απόγονοι λαμβάνουν ένα ποσοστό των εσόδων του σπηλαίου και συμμετέχουν στη διαχείριση και την ανάπτυξή του σύμφωνα με την Πράξη Διακανονισμού Waitomo του 1990. 

Γεωλογία

Ο καθεδρικός ναός στις σπηλιές Waitomo Glowworm.

Η γεωλογική και ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει δημιουργήσει περίπου 300 γνωστά ασβεστολιθικά σπήλαια στην περιοχή Waitomo τα τελευταία 30 εκατομμύρια χρόνια.

Ο σχηματισμός ασβεστόλιθου στα σπήλαια Waitomo Glowworm συνέβη όταν η περιοχή ήταν ακόμα κάτω από τον ωκεανό πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια. 

Ο ασβεστόλιθος αποτελείται από απολιθωμένα κοράλλια , κοχύλια , σκελετούς ψαριών και πολλούς μικρούς θαλάσσιους οργανισμούς στον πυθμένα της θάλασσας. 

Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, αυτοί οι απολιθωμένοι βράχοι έχουν στρωθεί ο ένας πάνω στον άλλο και συμπιέζονται για να δημιουργήσουν ασβεστόλιθο και στην περιοχή Waitomo ο ασβεστόλιθος μπορεί να έχει πάχος πάνω από 200 μέτρα.

Οι σπηλιές άρχισαν να σχηματίζονται όταν η κίνηση της γης έκανε τον σκληρό ασβεστόλιθο να λυγίσει και να λυγίσει κάτω από τον ωκεανό και να ανέβει πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας. Καθώς ο βράχος ήταν εκτεθειμένος στον αέρα, διαχωρίστηκε και δημιούργησε ρωγμές και αδυναμίες που επέτρεψαν στο νερό να ρέει μέσα τους διαλύοντας τον ασβεστόλιθο και κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών δημιουργήθηκαν μεγάλες σπηλιές.

Οι σταλακτίτες , οι σταλαγμίτες και άλλοι σχηματισμοί των σπηλαίων αναπτύχθηκαν από νερό που έσταζε από την οροφή ή κυλούσε πάνω από τους τοίχους και άφηνε πίσω αποθέσεις ασβεστόλιθου. 

Οι σταλαγμίτες σχηματίζονται προς τα πάνω από το δάπεδο ενώ οι σταλακτίτες σχηματίζονται από την οροφή. 

Όταν αυτοί οι σχηματισμοί συνδέονται ονομάζονται υποστυλώματα ή κίονες και αν συστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλο ονομάζονται Ελικίτης . 

Αυτές οι διακοσμήσεις των σπηλαίων χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν δεδομένου ότι ο μέσος σταλακτίτης μεγαλώνει ένα κυβικό εκατοστό κάθε 100 χρόνια.

Βιολογία

Τα πιο κοινά ζώα στις σπηλιές είναι τα έντομα. Αυτό περιλαμβάνει αλμπίνο μυρμήγκια σπηλαίων και γιγάντιους γρύλους , αλλά το πιο γνωστό είναι ο λαμπερός σκώληκας Arachnocampa luminosa . 

Οι ενήλικες είναι περίπου στο μέγεθος ενός μέσου κουνουπιού. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μικρές υπόγειες λίμνες που δημιουργήθηκαν από κολπίσκους γλυκού νερού ή ρυάκια που φιλοξενούν τα μακρόπτερα χέλια της Νέας Ζηλανδίας .

Τα τοιχώματα των σπηλαίων καλύπτονται με μια ποικιλία μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του άνθους των σπηλαίων (μια μακρινή σχέση με το γένος Pleurotus ) που είναι στην πραγματικότητα ένας μύκητας που μοιάζει με μανιτάρι.

Οι λαμπτήρες των σπηλαίων Waitomo Glowworm φυλάσσονται στενά από μια επιστημονική συμβουλευτική ομάδα. Αυτή η ομάδα διαθέτει αυτοματοποιημένο εξοπλισμό που παρακολουθεί συνεχώς την ποιότητα του αέρα, ειδικά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τη θερμοκρασία των βράχων και του αέρα και την υγρασία. 

Τα δεδομένα από αυτόν τον εξοπλισμό αναλύονται προσεκτικά από εξειδικευμένο προσωπικό. 

Η συμβουλευτική ομάδα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για να καθορίσει τον τρόπο διαχείρισης του σπηλαίου. Καθορίζουν εάν και πότε πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα ροής αέρα και πόσοι άνθρωποι επιτρέπεται να επισκέπτονται τις σπηλιές κάθε μέρα.

Η ξενάγηση στα σπήλαια Waitomo Glowworm φέρνει τον επισκέπτη σε τρία διαφορετικά επίπεδα και ξεκινά από το ανώτερο επίπεδο του σπηλαίου και των Κατακόμβων. 

Τα επίπεδα συνδέονται με το Tomo, το οποίο είναι ένας κατακόρυφος άξονας 16 m από ασβεστόλιθο . 

Το δεύτερο επίπεδο ονομάζεται αίθουσα δεξιώσεων. Αυτό το επίπεδο είναι όπου οι πρώτοι επισκέπτες σταματούσαν για να φάνε και υπάρχουν ενδείξεις για αυτό στον καπνό στην οροφή του θαλάμου. 

Από εδώ μπορεί να είναι δυνατή η σύνδεση πίσω στο ανώτερο επίπεδο για να δείτε τον μεγαλύτερο σχηματισμό που ονομάζεται όργανο σωλήνων, αλλά τις πολυάσχολες μέρες αυτή η περιοχή είναι κλειστή για το κοινό επειδή η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο κατεβαίνει στον Καθεδρικό Ναό, στην πλατφόρμα επίδειξης και στην προβλήτα. 

Ο Καθεδρικός Ναός είναι ένας κλειστός χώρος με τραχιές επιφάνειες, τώρα πλακόστρωτος και έχει ύψος περίπου 18 μέτρα, δίνοντάς του καλή ακουστική . 

Διάφοροι διάσημοι τραγουδιστές και χορωδίες έχουν εμφανιστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένου του Dame Kiri Te Kanawa .

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με μια βόλτα με βάρκα στο Σπήλαιο Glowworm. 

Το σκάφος οδηγεί τον επισκέπτη στον υπόγειο ποταμό Waitomo όπου το μόνο φως προέρχεται από τα μικροσκοπικά σκουλήκια λάμψης που δημιουργούν έναν ουρανό ζωντανών φώτων.

Τα σπήλαια Waitomo Glowworm βρίσκονται στην περιοχή Northern King Country  του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, 12 χλμ βορειοδυτικά του Te Kūiti . 

Αυτό το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 2 ώρες νότια του Ώκλαντ , 1 ώρα νότια του Χάμιλτον και 2 ώρες δυτικά της Ροτορούα με το αυτοκίνητο. 

Οι οδηγίες προς το Caves είναι να βγείτε από την State Highway 3 στην Waitomo Caves Road και να συνεχίσετε στο δρόμο για περίπου 8 χλμ.

Από την Βικιπαίδεια

Φωτογραφίες από

https://www.nomadicmatt.com/

https://www.seeanddo.co.nz/

www.ezydriver.co.

https://myqueenstowndiary.com


(κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)


Βίντεο στο Youtube από
RubyiaMimu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου